Müzik Nedir, Müziğin Tanımı

Müzik Nedir? Porte Nedir? Nota Nedir? Sol Anahtarı Nedir? Fa Anahtarı Nedir? Do Anahtarı Nedir?

Müzik Nedir?

Müzik için bir çok tanım yapılabilir. Genel bir deyişle müzik, duygu ve düşünceleri ifade eden seslerin düzenlenmesi sanatıdır. Müzik sözcüğü eski Grek dilinden gelmektedir. Müzik bir sanat dalı olduğu kadar bir bilimdir de. Müzik, ilkel insanın doğadaki sesleri taklit etmesiyle başlamış, günümüzdeki modern halini alana kadar uzun bir süreçten geçmiştir.

Porte Nedir?

Notaların üzerine yazıldığı eşit aralıklı beş çizgi ve dört aralıktan oluşan şekle porte (dizek) denir. Çizgiler aşağıdan yukarıya doğru sayılır. 16. yüzyılda İtalyan rahip Guido d’Arrezo, nota okumayı kolaylaştırmak amacıyla renkli porte çizgilerini, ayrıca bir ilahinin her bir satırının ilk hecelerinden oluşan nota isimlerini müziğe kazandırmıştır.

Nota Nedir?

Seslerin yüksekliklerini (incelik ve kalınlıklarını) ve sürelerini gösteren işarete denir. Porte üzerinde her bir nota farklı yerlere (çizgi üzerine veya aralığa) ve farklı biçimlerde yazılır. Her bir nota harflerle de gösterilir.

Sol Anahtarı Nedir?

Portenin 2. çizgisinden başlayıp bu çizgiye adını veren ve ince sesleri göstermeye yarayan anahtardır.

Fa Anahtarı Nedir?

Portenin 3. ve 4. çizgilerinden başlamak üzere iki türü vardır. Kalın sesleri göstermek için kullanılır. Anahtarın iki noktası arasından geçen çizgi FA sesine aittir. Diğer notalar buna göre isimlendirilir. Piyanoda sol el eşlikleri ile kontrbas ve viyolonsel partisyonları Fa Anahtarında yazılır.

Do Anahtarı Nedir?

Portenin 1., 2., 3. ve 4. çizgilerinden başlayarak yazılmak üzere dört türü vardır. Anahtarın ortasındaki birleşim yerindeki çizgiye DO notası yazılır. Diğer notalar buna göre adlandırılırlar.

Nota Süreleri

Porte üzerine yazılan notaların sürelerini şekillerine bakarak anlayabiliriz.

Sus İşaretleri

Müzik yazısını oluşturan sesler, sesli ve sessiz süreler olarak ayrılır. Sesli süreler değişik zamanları içeren notalar, sessiz süreler de o zamanlar kadar değeri olan sus işaretleridir. Yedi nota (süresine) biçimine karşılık yedi susma biçimi vardır.

Ses Değiştirici İşaretler

Sesleri inceltmek ya da kalınlaştırmak için ses değiştirici işaretler kullanılır. Bu işaretler notanın önüne, çizgilere ve boşluklara yazılır.İnceltici işarete diyez,kalınlaştırıcı işarete ise bemol denir.

Geçici değişikliğe uğrayan sesler ölçü içinde işaretle gösterilerek belirtilir. Bu durumda ses değiştirici işaret sadece konulduğu yerden bulunduğu ölçü sonuna kadar etkili olur.

Ses değiştirici işaretler dizeğin başına, anahtardan hemen sonra yazıldıklarında (buna donatı denir)parça boyunca ait oldukları sesleri etkilerler.. Bununla birlikte herhangi bir donatının etkisi kaldırılmak istenirse sadece o notanın önüne ''Bekar'' işareti konulur ve sadece konulduğu yerden o ölçü sonuna kadar geçerli olur, bir sonraki ölçüden itibaren donatıların etkisi devam eder.Geçici olarak parçanın herhangi bir yerinde değiştirilmiş olan notanın eski haline getirilmesi için kullanılan bekar işaretine ''Naturel''adı verilir.

(Alıntı ve ekleme)

   keman dersi

AKADEMİK MÜZİK BODRUM

AKADEMİK MÜZİK AYDIN
 
0535 612 20 34

 

 


 

harita